Kei Cultureel

INK Museumkaart!

NBM

Sinds dit jaar ben ik de gelukkige eigenaresse van een Museumkaart .. Ik had er natuurlijk al een goed gevoel bij, daarom heb ik er 1 aangeschaft. Maar .. eenmaal in het bezit van … word je hebberig. Althans ik. Kleine voorwaarde is wel dat je enigszins geïnteresseerd bent in Kunst & Cultuur en er ook ‘moeite’ voor wilt doen. Nu heb ik relatief veel tijd omhanden, want — heel chique — in between jobs en onder andere in dat kader doe ik mij tegoed aan leuke uitjes, zoals museabezoek.

Collage van mijn bezoek aan NB en Stedelijk Museum Den Bosch.

Collage van mijn bezoek aan NB en Stedelijk Museum Den Bosch.

Zo ging ik vorige week terug naar mijn Brabo-roots en bezocht het Noord Brabants Museum.

Dat is nog hartstikke leuk joh! Ik moet bekennen dat ik me er niet al te veel van had voorgesteld, beetje oud-Brabantsche historie en idem Art. De werken van kunstenaarsfamilie Knip voldeden hieraan. Prachtig overigens. Ook is er een aparte zaal die het ‘Verhaal van Brabant’ vertelt. De stoffige pijen van priesters van weleer liet ik even voor wat het was. Maar hé, een wel erg bekend kwast- en strijkwerk doemde op in mijn linkerooghoek. Vinnie was daar! Even voor het gemak vergeten — ik moet er ook weer inkomen — dat van Gogh geboren en getogen Brabo (Zundert/ Zevenbergen/ Tilburg) is. Daarnaast is het dit jaar 125 jaar geleden dat hij overleed.

Zijn werk vormt daarom de aanleiding om Brabants ontwerp vanuit een verrassend andere invalshoek te bekijken. Want Brabant is niet alleen het land van Van Gogh, het is ook een design-hotspot met internationale faam. Yksi Ontwerp selecteerde voor Het Noordbrabants Museum de meest bijzondere, hedendaagse designobjecten.   

Naast bovengenoemd design was er meer modern werk te bewonderen. Zo heb ik genoten van Hockney (Vier Seizoenen) en fleurde alles zienderogen op door helden als Picasso en Warhol.

Tussendoor betrapte ik mezelf op klokkijken, oei, bij het zien van zoveel moois verstrijkt de tijd. Laat nu net ook het Stedelijk Museum van ‘s-Hertogenbosch zich onder hetzelfde dak bevinden en ik heb natuurlijk die vrijbrief .. de Museumkaart, ik zou wel gek zijn om dat niet ook nog even mee te pikken. Een schitterend dak trouwens, want het museum is gehuisvest in het voormalig Militair Gouvernement, later Provinciehuis. An sich het bewonderen waard. De collectie van het Stedelijk is moderner: How We Work New Dutch Design & keramiek en sieraden.

Museumbezoek is een ware experience geworden. Je hoeft je dan ook geen seconde te vervelen. Heb je even genoeg van ‘interessant doen’, verwen jezelf dan op een heerlijke lunch (met goed wijntje) in de sfeervolle Brasserie (overigens ook geopend voor niet-museumbezoekers). Must do is eigenlijk toch wel de Bossche bol van eigen receptuur voor aanvang van je culti avontuur. Om het cirkeltje mooi rond te maken, wil ik je adviseren nog even de shop in te wippen. Hier vind je allerlei ‘hebbedingen’; van kunstboeken tot design voorwerpen en gewoon hele leuke grappige kleine frutsels, zoals mijn lenzendoosje (zie foto).

Nooit meer mijn lenzendoosje kwijt; twee ogen staren me aan. Oehoe!

Nooit meer mijn lenzendoosje kwijt; twee ogen staren me aan. Oehoe!

Kortom: voor ieder wat wils, echt een bezoekje waard. En houd je echt niet van (lang) museumbezoek, dan is er nog zoveel meer te beleven in Den Bosch!