Komt van lenen wenen?

INK Peerby 

in use peerby

Ik heb me weer eens online ergens voor ingeschreven. Geen datingsite dit keer. Hoewel ik gisteren las dat het eerste stelletje een feit is .. Bezorgd over het mogelijke vervagen van mijn digitale voetprint heb ik me daarom aangemeld bij Peerby. Alleen de naam al vind ik geestig, Peerby.

Kort door de bocht: dit is een online, lokaal leensysteem. Als je een profiel aanmaakt op de site kunnen buurtgenoten jou verzoeken om iets van je te lenen. Andersom geldt uiteraard ook dat jij je eventuele leennoden in de cloud kunt lossen. Helemaal anno nu met onze sharing (is caring) economie (en financiële tekorten).

Amper een dag later betrap ik mezelf op een KGM (Klein Gniffel Momentje). Peerby mailt het volgende:

Hoi Ink, je hebt een bericht van je buur F gekregen. F, 0.1 km bij jou vandaan, zoekt een bandschuurmachine.

Buur F vervolgt zijn ‘persoonlijke’ bericht met een herhaling van zetten: “Hoi Ink, ik ben op zoek naar een bandschuurmachine (dat had Peerby in de eerste regel al verklapt). Dan vraagt buur F zich openlijk af waar hij dit gereedschap dan wel voor nodig denkt te hebben. “Wij gaan onze vloer opnieuw doen”. Wij .. dus een vriendin/ vriend/ kat/ huisgenoot/ iets is er samen met buur F, want hij spreekt van ‘wij’. Afijn, het is ook geen datingsite natuurlijk…

Peerby

Hij ziet er wel uit als iemand die zou kunnen doorgaan voor mijn type. Op de vierkante cm foto denk ik een zijscheiding, brede schouders en een pak te ontwaren. Maar goed ‘we’ zijn op zoek naar een bandschuurmachine, niet ‘ik’. Hoe zou buur F er in zijn kluskleding uitzien? Als een klein Jorisje #Divorce .. Uhm.

Buur F kent in elk geval zijn pappenheimers, want hij stelt de op voorhand zeer gewaardeerde uitlener een fles van Bert’s Bierhuis (legendarisch in Uttie!) in het smakelijke vooruitzicht. Zou F ook wel van een lekker biertje houden? Dan kunnen we van de zomer gezellig bij Café Tilt … Ownee, ‘we’ gaan schuren.

Hoe dan ook, aan mij heeft buur F weinig. Dit geldt overigens ook voor de rest van het alfabet. Het zal eerder ik zijn die een smeekbede via Peerby richting buren A t/m Z zal doen. Of er moet iemand een kitsch-party organiseren, die mag van mij m’n in elkaar gecollageerde chihuahua op canvas lenen. 

Kitch

Het gezegde “vroeger was alles beter” gaat in deze context niet op. Tot een paar maanden geleden spaarde ik nog fanatiek eierdozen om een geluidsdichte bunker te creëren tegen het gescheld en getier van de buren. En moest ik achteloos toezien hoe de buurman ongegeneerd zijn bouwvakkersdecolloté tegen mijn raam aan vleide om iets uit de auto te kunnen pakken. Nu is daar buur F, hij gaat ‘hun’ vloer schuren .. Zal ook wel herrie geven, maar who cares. Ik ga wel even langs Bertje.