Countdown: nog maar 100 dagen tot …

INK Le Tour Uttie

Mont-Catherine-visualkopieAls het al niet duidelijk was hoe dol ik ben op mijn stadsie Utrecht, bij deze nog maar een keer!

Hoe trots kun je zijn als inwoner dat je stad de ‘Grand Depart‘ van de fenomenale Tour de France, het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, verzorgt. Zo trots, dat het niet in woorden is uit te drukken. Op 4 juli aanstaande om 14 uur is het zover; de eerste etappe. Een individuele tijdrit van 13.7 km. De tweede etappe, op 5 juli (13.45 uur) voert via de stad richting Neeltje Jans. 

(NOTE: bovenstaand filmpje is van de makers van A Single life, Job, Joris en Marieke uit Utrecht, genomineerd voor een Oscar korte animatiefilm 2015)

Het duurt nog even voordat het zover is. Met de nadruk op even. Time flies! De stad is volop bezig met de voorbereidingen op dit groots event. Zo ligt het centrum momenteel helemaal open. Dat was al jaren het geval in verband met de verbouwing rondom CS, nu met de tour in zicht, is er werkelijk geen straathoek te bespeuren zonder graafmachine. Irritant. Dat zou een reactie kunnen zijn. Ik vind het hooguit onhandig. Het kost even wat moeite om van A naar B te komen. Bovenal zie ik het hele gebeuren als een kadootje voor de stad en haar inwoners. De komst van de tour zorgt voor de nodige druk tot optimale representativiteit voor het oog van de wereld. Wij als inwoners hebben er baat bij. 

Her & der wat voorbereidende werkzaamheden

Her & der wat voorbereidende werkzaamheden

De oh zo karakteristieke klinkertjes in de binnenstad (rondom de Dom) worden gereorganiseerd, het door echte Utrechters doorgaans gemeden Hoog Catharijne wordt omgetoverd tot Mont Catherine, een pittoresk Frans bergdorpje (kijk maar) en Nijntje is – terecht – nu eens echt hét boegbeeld van de stad. Ze zwaait je vanuit elke etalage vrolijk toe in een veel te kort bolletjes-shirt. Ja, de stad maakt zich op!

Aanstaande donderdag wordt de officiële countdown ingeluid. Vanaf dan nog maar 100 dagen te gaan. Tussen 20 en 23 uur worden het gebouw en de trappen op het Jaarbeursplein in de spotlight gezet met spectaculaire videomapping projecties. VJ ON TOUR. Parallel vindt er nog een mijlpaal plaats, namelijk de feestelijke publieksinwijding van het nieuwe Stadskantoor.

Het inspirerend lijnenspel van de gevel van het nieuwe Stadskantoor vormt het canvas voor een uitbundige beeldenstroom rond het avontuur van de Tour de France. De sensatie, het wiel, de achtervolging, de race tegen de klok en het gevaar van de hoogte. Ratelende geluiden van derailleurs, claxons, kettingen en een op hol geslagen peloton verweven met onstuimige beats van ervaren dj’s op de trappen van het Jaarbeursplein aangevuld met o.a. freestyle bmx en dans.

Extra goed nieuws: je kunt dit alles gratis en voor niks meemaken. Het Rijksmuseum mag dan zijn ‘Late Rembrandt’ adverteren met “once in eternity” (terecht overigens), dit fenomeen past moeiteloos in dezelfde categorie. 

Ook nodig ik je uit om extra goed te doen. Houd je wel van een beetje actie? Kóm dan in actie! Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Jeugdsportfonds zijn de goede doelen van de start van de Tour de France in Utrecht van 1 t/m 5 juli 2015. Binnenkort gaat hun gezamenlijke campagne ‘wij kleuren geel’ van start. De opbrengst gaat naar sportvoorzieningen voor de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en naar kinderen die het thuis niet zo breed hebben, maar wel een sportkans verdienen. Kleur ook geel: wij kleuren geel.

IEDER KIND, ZIEK OF GEZOND, MOET KUNNEN SPORTEN WKZ

Ik zeg: tot donderdag! Mocht je er onverhoopt niet bij kunnen zijn, houd dan INK’spiratie in de gaten voor een verslag en verdere updates rondom ‘Le Tour Utrecht’. Klik hier voor de official site

 WE ALL CYCLE

Adelle kronkel