Chasing Life – tips voor een lang en gelukkig leven

INK  Health Happiness 

Yoga beoefenen in India, leren omgaan met werkgerelateerde stress in Tokyo en de sterke Food & Family-traditie vieren in Italië. Klinkt als avonturen die rechtstreeks uit Elizabeth Gilbert’s bestseller Eat, Love, Pray komen. Toch?

Niet helemaal. In de zesdelige docu-serie Chasing Life neemt Dr. Sanjay Gupta, veelbekroond journalist en neurochirurg, de kijker mee op zijn reis rond de wereld op zoek naar het snijvlak tussen cultuur, gezondheid en geluk. De serie beleefde afgelopen vrijdag haar première op CNN en is inmiddels ook (deels) terug te kijken via YouTube.

Afbeeldingsresultaat voor chasing life with dr. sanjay gupta

“Er zijn plekken op de wereld waar mensen gelukkiger, gezonder en langer leven dan we ooit voor mogelijk hielden. Ik heb hun geheimen ontdekt, aangetoond dat ze werken en mag ze nu delen met de kijkers.” — Gupta.

Hij verkent ongebruikelijke tradities en moderne gebruiken in Japan, India, Bolivia, Noorwegen, Italië en Turkije, welke bijdragen aan een gezond, gelukkig en betekenisvol leven.

VITALITEIT 

Zo zien we Gupta een bezoek brengen aan de inwoners van Okinawa, Japan. Een regio die ook wel bestempeld wordt als Het Land der Onsterfelijken. Gerelateerde afbeeldingHier wordt Gupta behandeld door een blinde acupuncturist en danst hij met een 97-jarige, wiens heupjes nog lekker los zitten.

De ouderen hier hebben minder kans op hartziekte, dementie en bepaalde vormen van kanker. Hun botten zijn zelfs sterker dan mensen van dezelfde leeftijd in de rest van de wereld. 

GELUK 

Noorwegen is, samen met de andere Scandinavische landen, één van de gelukkigste landen ter wereld (World Happiness Report 2019). NaamloosGupta vroeg zich af hoe dit mogelijk is voor een land waar het altijd koud is en dat zes maanden per jaar in duisternis gehuld is. Hij ontdekte dat juist dít onderdeel van het geheim is; het feit dat Noren elke dag dergelijke externe elementen moeten zien te overwinnen, vereist meer wederzijdse steun. Het brengt de mensen samen.

Maar geluk, wat is dat nou eigenlijk precies? Het is zo’n subjectief en breed begrip. De maestro himself definieert het als volgt: “tevreden zijn, content zijn met het leven en jezelf overgeven aan een zekere mate van plezier. Het is het fijne gevoel dat je krijgt wanneer je iets hebt bereikt. Maar om voldoening te kunnen waarderen moet je eerst een bepaalde context in je leven hebben om het mee te kunnen vergelijken.”

ZINGEVING EN SOCIAAL NETWERK

Maar … Wat is dan nu het geheim? Wat maakt nou dat deze delen van de wereld zich kenmerken door een relatief betere gezondheid en een gelukkiger bestaan?

Belangrijk in deze om stil bij te staan, is dat deze landen niet eens zo verschillen van Nederland als het gaat om overheid, welstand en gezondheidsissues als obesitas en diabetes. Ze doen dingen niet zozeer beter. Wel is er iets waar zij zuiniger op zijn dan wij. Een interessant gegeven dat telkens terugkwam gedurende Gupta’s reizen is het belang van echte socialisatie. Hier domineert steeds meer het individualisme, onder andere door het gebruik van technologie en social media. Maar juist betekenisvolle netwerken vormen en connecties maken in het echte leven is essentieel volgens Gupta.

Ikigai.jpgIets anders wat Gupta ons adviseert om over te nemen van de Happy six is ervoor zorgen dat je een levensdoel hebt, zingeving. 

Vraag bijvoorbeeld iedereen in Okinawa hoe het komt dat ze zo lang leven en je krijgt twee woorden te horen: ikigai (je levensdoel, reden van bestaan) en moai (je sociale netwerk, je tribe).

PERSOONLIJKE FLOW

Het is belangrijk te beseffen dat iedereen anders is. Om gezond oud te kunnen worden is het algemene advies ‘gezond eten en veel bewegen’, maar — zo stelt Gupta — wat dat precies inhoudt kan van persoon tot persoon verschillen. Als je een dagboek bijhoudt wanneer je op je best bent, je meest energieke en creatieve zelf, krijg je mooie inzichten in jouw persoonlijke eb en vloed, je flow.

Bekijk hier de aflevering van Chasing Life over Japan: